Založ si blog

Rekonštrukcia alebo deštrukcia vlády?

Situácia na slovenskej politickej scéne sa radikálne zmenila zo dňa na deň. Nečakanú udalosť, ktorá sa udiala minulý mesiac, treba odsúdiť a spraviť za ňou hrubú čiaru, aby sa v budúcnosti už neopakovala. Akúsi politickú zodpovednosť, aspoň symbolickú, pretože morálna už dnes nepripadá v úvahu, mali za ňu primárne niesť minister vnútra a prezident policajného zboru SR ako poprední predstavitelia bezpečnostných zložiek v štáte. To sa ale nestalo.  Z vládnej koalície sa k nej s charakterom postavil aspoň už dnes bývalý minister kultúry, ktorý už v novembri po neúspešných voľbách do VÚC ukázal, že vo vládnom Smere neexistuje žiadna sebareflexia. Dá sa predpokladať, že ak by nastala takáto situácia ešte začiatkom minulého týždňa, predišlo by sa tak mediálnemu bombardovaniu vlády najmä od Igora Matoviča a strany SaS, ktorý sa už vidia v budúcej vláde. V tieni tejto nešťastnej udalosti taktiež ukazujú svoju silu aj média a ľudia stojaci za nimi. Ovplyvňujú u nás veľmi silno, ba až nebezpečne verejnú mienku, čo nie je na úžitok pre blaho spoločnosti.

Nenastalo by tak taktiež trápne čakania, keď prezident SR čaká do až do nedele na svojich poradcov, aby mu pripravili zmyselný prejav, ktorým si uchová svoju principiálnu vážnosť ako hlavy štáty, ale čakanie bolo márne. Svojím prejavom tak veľmi neoslnil a človek si tak mohol pomyslieť, že prezident je v našej parlamentnej demokracii ozaj iba slušne platená funkcia. A práve voči tomuto faktu, sa vo svojej prezidentskej kampani Kiska snažil zabrániť a teraz keď mal takúto možnosť, tak opäť „neprekvapil“. Volať po predčasných voľbách v tomto momente je podľa mňa z jeho strany trochu nešťastné. Človek sa ako tak spamätal z posledných volieb a dôležitejšie je preto, pripraviť sa zodpovednejšie na tie nasledujúce. Vo vládnom Smere už väčšina „chytrejších politikov“ vie, že ďalšia šanca vládnuť sa im tak skoro nenaskytne a bolo by nelogické, ponáhľať sa k ich skorému koncu. Treba sa radšej poriadne pripraviť na ich koniec, nechať ich dopiť kalich horkosti do konca a ponúknuť občanovi nejakú reálnu a hlavne hodnotovo zaujímavú alternatívu, ktorá by bola hlavným dôvodom, aby šli voliť.

Znechutenie v spoločnosti je citeľné, ale bohužiaľ, slovenská politická scéna nie je pripravená na predčasné voľby. Mohlo by tak dôjsť ešte k väčšiemu roztriešteniu voličských preferencií a politickej destabilizácií. Zmena je nevyhnutná, ale momentálne iba vo vládnom zložení. Minister vnútra skončí, ale čo bude ďalej. Do hry vstupuje opäť SNS, ktorá iba vyčkáva na takéto situácie a najmä Most-HÍD. V strane Bélu Bugára si hlavu lámu už druhý týždeň ako ďalej. Pohrávanie sa s myšlienkou položenia vlády, môže mať pre nich fatálne následky. V prípadných voľbách by čelili silnej kritike najmä SMK a ich vládny potenciál, by mohol ostať mimo parlamentu. Preto by sa mali skôr zamerať na to, ako v tejto situácií posilniť svoju pozíciu vo vláde, a získať predovšetkým nejaký kredit u voličov.

Čakajú nás tak v nasledujúcich dňoch strategické vyjednávania, kde budú hrať dôležitú rolu predovšetkým R. Fico a B. Bugár. Od nich sa očakáva, že zohrajú dôležitú rolu pri rokovaniach, pretože A. Danko už ukázal, že v kritických časoch často nemá vážnosť. Rekonštrukcia vládneho kabinetu tak s najväčšou pravdepodobnosťou bude, tomu sa jednoducho už nedá vyhnúť. Ale otázne je, či sa vládny Most-HÍD pokúsi hrať vabank a položí nie len vládu, ale možno aj sám seba.

Čo ukázali prezidentské voľby v Česku slovenskému voličovi?

29.01.2018

V prvom rade treba pogratulovať prezidentovi Zemanovi, že dokázal obhájiť víťazstvo z prvého kola prezidentských volieb a zároveň uznať, že Drahoš mu bol zdatným súperom. Čo je ale najdôležitejšie, tak to je skutočnosť, že kampaň ktorá prebiehala v Česku v posledných dvoch týždňoch, dokázala zmobilizovať značnú masu obyvateľov, ktorí rozhodli o pozícií [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4948x
Priemerná čítanosť článkov: 2474x

Autor blogu

Kategórie